Drónt kapott karácsonyra? Január 1-től kötelezőt kell kötnie rá!

Kötelező

Drónt kapott karácsonyra? Január 1-től kötelezőt kell kötnie rá!

Az egyik legnépszerűbb műszaki ajándék a drón volt idén karácsonykor.
A hivatalos megnevezés szerinti pilóta nélküli légijármű egyre nagyobb népszerűségnek örvend, nem véletlenül. Fotózhatunk, videózhatunk vele, valamint új és izgalmas szintre emeli a repülés élményét, amelyhez ráadásul képesítésre sincs szükségünk.
Mielőtt azonban hódolni kezdene újdonsült hobbijának, nem árt tisztában lenni a drónokra vonatkozó hatályos szabályozással.

Minden pilóta nélküli légijármű (a felhasználás céljától függetlenül) a légiközlekedésről szóló törvény hatálya alá tartozik és a légi közlekedés résztvevőjének számít. 2017. január 1-től ezeket a legfontosabb betartania:

  • az eszközt regisztráltatni kell a Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) Légügyi Hivatalánál és egyedi tevékenységi engedélyt is kell kérni
  • a Honvédelmi Minisztérium Állami Légügyi Főosztályától eseti légtérhasználati engedéllyel kell rendelkezünk a repülés pillanatában
  • kötelező felelősségbiztosítást kell kötnünk
  • nem végezgető repülés sűrűn lakott városok, települések vagy embercsoportok felett

A törvényi szabályozáson túl számos, személyiségi jogi és adatvédelmi szempontot is felvet a drónok használata.

Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke szerint „még a rendeltetésszerű használat is nagyon erős behatolást jelenthet a személyek a magánszférájába, hiszen az eszköz képes arra, hogy válogatás nélkül gyűjtsön adatokat anélkül, hogy erre az érintettek felfigyelnének.

Javasolt tehát saját tulajdonú terület fölött röptetni, más esetben a magán vagy közterület tulajdonosának engedélye is szükséges.

A szabályozások túl szigorúnak tűnhetnek, azonban gondoljunk azokra a világsajtót is bejárt esetekre, amikor a meggondolatlan magasságokig repülő, engedély nélküli drónhasználók utasszállító repülőgépeket és ezzel emberéleteket sodortak veszélybe. Egyre többször láthatunk drónokat tömegrendezvények és fesztiválok fölött is, így nem egyediek azok az esetek sem, amikor a nem megfelelően üzemeltetett és karbantartott eszközök védtelen emberek közé zuhannak. Nem nehéz belegondolni, mekkora bajt okozhat egy kamerával felszerelt súlyosabb drón, amely több tízméter magasságból – adott esetben – irányíthatatlanul zuhan a mélybe. Valószínűleg mindannyiunkban felháborodást váltana ki az is, ha kertünkben, vagy szobánk ablakában repkedő és fényképező drónokkal találkoznánk anélkül, hogy ehhez előzetes hozzájárulásunkat adtuk volna.

A fenti szabályok tehát a felelős és ésszerű használatot, sem mint a túlzott szigort szolgálják. Érdemes tájékozottan és felkészülten belevágni a hobbi célú drónozásba, hogy valóban kikapcsolódást és élményt jelentsen.

Forrás:

Parlament.hu – Törvényjavaslat a légiközlekedési törvény módosításáról

A Kormány rendelete az egységes légiközlekedéssel összefüggő kormányrendeletek módosításáról

Magyar Közlöny

1995.évi XCVII. törvény a légiközlekedésről

http://dronehungary.hu