Baleseti bejelentő nyomtatvány – a kártérítési összeg múlhat rajta!

Kötelező

Baleseti bejelentő nyomtatvány – a kártérítési összeg múlhat rajta!

Akinek volt valaha közlekedési balesete tudja, milyen nehéz nyugodtnak maradni és megfontoltan, sokszor indulatoktól mentesen cselekedni, pedig a felelősség megállapítása, és végsősoron a kártérítési összeg is múlhat ezen.

A legfontosabb teendők

Amennyiben személyi sérülés történt, a lehető leghamarabb hívja a mentőket és értesítse a rendőrséget! A baleset dokumentációját a kiérkező hatóságok végzik el. A baleseti helyszínt nem szabad elhagyni (legfeljebb a segítségkérés idejére) vagy megváltoztatni, csak abban az esetben, ha a sérült védelmében, vagy a forgalom biztonsága érdekében ez mindenképp indokolt.

Ha nem történt személyi sérülés, de keletkezett anyagi kár a gépjárművekben, Baleseti bejelentő nyomtatványt kell kitölteni a helyszínen. Nem kötelező magunknál tartani, de magával szúr ki az az autós, akinek nem lapul a „kék-sárga” űrlapból egy példány az autójában.

Hogyan töltsük ki helyesen?

  • Minden rovatot töltsön ki, egyetlen pontot se hagyjon figyelmen kívül, a hiányosság a kárrendezés során negatív következménnyel járhat!
  • A „Tanúk” rovatba ne csak neveket, elérhetőségeket is jegyezzen fel! Egy későbbi, vitás helyzetben még jól jöhet.
  • A „Baleset vázlata” rovatban természetesen senki sem vár el öntől művészi kivitelezésű rajzot, sokkal inkább a járművek helyzetének, haladási irányának felvázolását, amelyek fontos információk lehetnek a felelősség megállapításánál.
  • Mindkét fél részéről szükség van az aláírásra, e nélkül érvénytelen a dokumentum.
  • Fontos, hogy a nyomtatvány a baleset körülményeinek rögzítésére, és nem a felelősség elismerésére szolgál. Ez utóbbit a biztosító, végsősoron a bíróság állapítja meg. Azonban ha az egyik fél elismeri a felelősségét, érdemes ezt rögzíteni a „Megjegyzés” rovatban.

A kitöltés után válassza szét a két példányt. Az eredeti a károsultnál, míg a másolati példány a károkozónál marad. A károsult a balesetet 30 napon belül jelentheti be a károkozó biztosítójánál, valamint a károkozó is köteles ezt jelezni saját biztosítója felé, 8 napon belül.

Garantált helyszíni bírság

Ha valamelyik fél ragaszkodik a rendőri intézkedéshez, úgy a másik félnek kötelessége ezt megvárni. A kiérkező rendőr nem fogja megállapítani a felelősséget, csak jegyzőkönyvet vesz fel, feljelentésre és helyszíni bírságra viszont biztosan számíthatunk, ugyanis a KRESZ szabályainak betartása mellett nem következhetett volna be a baleset. Érdemes tehát a feleknek a helyszínen megegyezni (amennyiben személyi sérülés nem történt).
A Baleseti bejelentő nyomtatvány ITT tölthető le.